MARIS & MALOU | ALLEEN GA JE SNELLER SAMEN KOM JE VERDER! | BENSCHOP

Geschreven door Malou von Baumhauer & Mariska Staal

Let op: dit stuk is geschreven vanuit een ondernemers-perspectief, voor andere ondernemers. Have fun!

Ken je dat gevoel van onzekerheid als beginnende ondernemer? Je wilt klanten trekken en aan je binden maar je weet nog niet hoe. Je wilt investeren in je bedrijf, maar met welk geld? Je wilt waarde bieden, maar ook voor de juiste prijs. Zit je niet te hoog of te laag? Heb je wel de juiste doelgroep te pakken? Hoe ga je nou eigenlijk adverteren? Doe je dat alleen online? En hoe til je jezelf naar een hoger niveau? Moet je daar nou bepaalde cursussen en workshops voor gaan volgen?

Met al dit soort vragen lopen wij dagelijks rond. En ik denk dat het juist goed is om die vragen aan jezelf te stellen. Oké, tot op zekere hoogte, want je moet niet doorgedraaid achter je laptop duiken en alles in één keer perfect willen doen. Net als leren fietsen, ben je aan het leren een ondernemer te worden. In het begin is het nog eens vallen en opstaan en doe je dat dus echt niet perfect. En als jouw ouders net als die van mij waren, dan heb je die eerste fiets niet zelf uitgekozen en kreeg je die waarschijnlijk cadeau van je ouders. Nou, daar mag je het op leren. Wanneer je eenmaal kan fietsen en je groeit, dan kan je een nieuwe fiets uitzoeken die beter bij je past. En zo is het ook met ondernemen. Je begint ergens en je ontwikkelt je. Gaandeweg leer je wat het beste bij jou past en daar ga je voor.

Nu loop ik er best wel eens tegenaan dat ik niet dat kantoor-idee heb, waarbij je allemaal collega’s in 1 ruimte hebt met wie je af en toe zo lekker kan sparren. Collega’s kunnen je namelijk ook scherp houden. Wat blijkt nou? Er zijn veel meer fotografen zoals ik, die dat hebben. Er zijn veel meer ondernemers die de behoefte hebben om even lekker te kunnen sparren. Waarom doen we dat dan eigenlijk niet standaard? Iedereen heeft ooit dezelfde vragen gesteld, op welk niveau we dan ook zitten.

Ik ben een workshop voor bruidsfotografen gaan volgen en ik merkte op het moment dat ik in de ruimte zat met mijn ‘collega’s’, dat het eigenlijk gewoon onwijs leuk was om mijn passie te kunnen delen met anderen die dezelfde passie hebben en dus exact begrijpen waar ik het over heb. Wat gebeurde er nou? Ik werd gekoppeld aan collega-fotograaf Malou Von Baumhauer en ons duo doopten we om tot ‘dreamteam’. Ineens ontstond er iets grappigs. Ondanks dat wij elkaar niet kenden hadden wij een enorme klik en bleken wij ook nog eens ontzettend gedreven te zijn in wat wij doen. We kwamen er achter dat onze stijlen dicht bij elkaar liggen. Alleen het verschil is dat Malou analoog fotografeert en ik digitaal.

Drie weken later schrijven we ons in voor dezelfde styled shoot en komen we elkaar weer tegen.
Yes, weer is de chemie aanwezig van 3 weken geleden. En vanaf toen is het balletje gaan rollen. Waarom alleen het avontuur als ondernemer en fotograaf aan gaan, als het samen ook kan? Tijdens die dag vertelde we elkaars dromen, waar willen we staan over een aantal jaar en wat we dan bereikt willen hebben. Eenmaal thuis blijven we appen, over dromen, fotografie en het ondernemen. Allebei hadden wij het gevoel dat we elkaar naar een volgend level kunnen brengen met de kennis die we samen kunnen delen. Niet alleen in de fotografie, maar juist ook in het ondernemen. Want hoe fijn is het als je kan sparren met iemand en je krachten kan bundelen. Samen kan je groter en meer out of the box denken. Eigenlijk is samen gewoon veel fijner! Wij zijn niet elkaars concurrent, integendeel, wij gaan elkaar helpen naar een volgend level in onze fotografie en in onze onderneming!

Wat we hier nu eigenlijk mee willen zeggen, is: als je nou echt tegen dingen aanloopt, zo klein of groot als je het zelf vindt. Als je nou beginnend of gevorderd bent, het maakt niet uit. Wanneer jij een collega opzoekt die werkt in dezelfde branche, maakt ervaring niet uit. Het gaat erom dat je elkaar uitdaagt door out of the box te denken.

Hoe vaak Malou en ik wel niet tegen elkaar zeggen: “Oh, dat is echt een goeie. Nog niet aan gedacht!” En we stellen elkaar wel 100 keer de vraag “hoe doe jij dat dan?”

Hoe lekker is het om even te checken bij een ander hoe die iets oplost. Daar kan je van leren, maar het kan je ook op een ander spoor zetten, even out of the box.Malou en ik hebben inmiddels plannen gesmeed die we samen willen gaan uitvoeren. We zijn ondernemers met ons eigen bedrijfje, maar als ondernemer mag je echt wel eens lekker samenwerken met een collega. Durf die stap te zetten. Durf vragen te stellen en durf van een ander te leren. Maar vooral: durf jezelf dus ook open te stellen.

Kom in contact met anderen. Een platform op Facebook kan helpen vanuit de digitale wereld. Maar vanuit een workshop kan het dus net zo goed. Als je alleen werkt, ga je sneller. Maar samen kom je zoveel verder.

 

 

 

 

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Volg mij op Instagram

ADRESGEGEVENS

Herman de Manstraat 7
3405 XC Benschop

E-MAIL
mariska@mariskastaal.nl